Tuesday, July 12, 2011

MEE HAILAM

500 g mee kuning
100 g daging ayam
6-8 ekor udang
2 ekor sotong
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar stok udang
2 1/2 cawan air
2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Minyak masak

4 batang jagung muda
1/2 batang lobak merah
5 biji cendawan butang
4 biji tomato
1 cawan taugeh
4 biji cili padi (diketuk)
Hirisan daun sup dan daun bawang
Bawang goreng

Cara-cara

Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan udang, sotong dan ayam. Goreng selama 2 minit.
Masukkan air, sos tiram, kicap pekat dan stok udang.
Apabila mendidih, masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong atau dihiris. Masak selama 5 minit. Jika perlu, tambah sedikit air.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga sekata.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Siap untuk dihidangkan dengan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng (optional).

No comments:

Post a Comment