Thursday, August 2, 2012

DAPUR TAK BERASAP

Assalamualaikum.....
Hari ni rasa2nya dapur Mak Jemah tak berasap sebab dah jemu la hari2 masak dan tak tau nak masak apa dah. Agak2 boleh ke gitu..??? Kita tunggu petang sikit lagi ye masak ke tidak sudah nya.
Dalam fridge pun yang tinggal hanya daging dan ayam.Ayam pun dah tinggal separuh je.Apa yg nak dimasak dgn daging tu ye...semalam dah  masak ayam..ayam masak lemak.Daging....daging....oh daging apa harus aku lakukan dgn mu...hehehe..adoiiiii
Ha  tapi walau apa pun...masak ke tidak tu belakang kira...ni saja2 nak share resepi DAGING MASAK HITAM cara mudah n senang.Macam ni ye:

Daging Masak Hitam

Sekilo daging
4- 6 biji bwg besar (bergantung pd besar bwg...kalau besar2 guna la 4 biji je)  }
3 ulas bwg putih }
1 inci halia}                                            } SEMUA BAHAN2 NI DI KISAR
1 sudu kecil jintan manis}
1 sudu kecil jintan putih}
cili bo
kicap manis
kicap pekat(optional)
garam
gula
penumis 3 sekawan
bawang goreng

cara2nya:

Perap daging dengan kicap,cili bo dan bahan2 yg dikisar selama 1 jam.Tumis bahan penumis lepas tu masuk kan daging yg diperap td...masak sampai daging empuk n betul2 kering.Tambah garam n gula..kalau nak hitam lagi boleh tambah kicap pekat sikit.Akhir sekali masukkan bawang goreng agak2 segenggam....lagi byk bawang goreng lagi sedap.Siap umtuk di hidang kan...makan dgn nasi minyak atau lemang lagi sedap.
 

                                               
             GAMBAR NI BUKAN I PUNYA TAU...NI I GOOGLE JE..(kan I tgh fikir nak masak ke tidak)

Ok chow dulu ye...!!
                                   
Selamat mencuba le ye...Mak Jemah nak fikir2 balik ni...masak ke tidak....masak ke tidak...masak ke tidak..!!!

2 comments:

  1. Tambahan dari saya, tumis juga daun pandan dan srerai yg dititk bersama bahan penumis lain, kalau suka masukkan juga serbuk kari daging.

    ReplyDelete
  2. emmmm....sedap jugak tu...terima kasih haizan..boleh cuba

    ReplyDelete