Tuesday, July 12, 2011

AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS




1 ekor ayam - bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil

Bahan - bahan untuk perap ayam
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- atau gula perang
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan.
Sedikit mentega

Campur kesemua bahan dengan sedikit air dan kisar.
Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
Perap selama 1 1/2 jam ( perap selama 3 jam)
Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.



SOS LADA HITAM


Bahan-bahan :
11/2 cawan stok ayam @ daging - ( air + kiub ayam )
1/2 cawan susu segar - nak kurangkn pun boleh
4 - 5 sudu serbuk lada hitam
2 cm batang salery - dicincang
1/2 biji bawang besar - dicincang
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yang dikehendaki
1 sudu sos tiram
1 sudu mentega/ marjerin
1/2 tin cendawan butang - dihiris
2 sudu besar tepung gandum - bancuh dengan air
garam dan gula - jika perlu

Panaskan stok ayam, susu segar, bawang dan juga batang salery. didihkan.
Kemudian tapis. buang bawang dan juga salery. kalau tak nak tapis pun takpe. Didihkan semula.. Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki.

No comments:

Post a Comment