Saturday, July 28, 2012

RAMADHAN

Assalamualaikum.....
   Diam tak diam dah seminggu kita  berpuasa di bulan ramadhan.Seminggu berlalu aku masih tak berkesempatan lagi utk  berbuka puasa dgn bonda tercinta. apa nak buat ...bukan tak mau tapi kesibukan hubby dgn studynya di OUM..dgn assignment nya..dan minggu ni pulak  sibuk dgn tesis nya..exam nya.apatah lagi tahun ni merupakan  final year pulak.sabo je la ye...~~
    Hari ni kalau berkesempatan tak kira la...lepas je hubby habis exam petang ni cadangnya nak jugak balik kampung berbuka dgn bonda tercinta...Menu petang ni pun dah siap dalam kepala...
kek gula hangus favourite my mom(adunan nya dah siap diperap...petang nanti kita bako je...)
rendang  ayam
homemade nasi dagang(beras nasi dagang pemberian abg aku yg dah lama tersimpan nunggu masa utk dimasak)
 acar timun
   Amacam...ok tak menu ni?Nak resepi...??
Ha resepi kek gula hangus ada di blog ni....rajin2 la selongkar ye.



KEK GULA HANGUS~~











Untuk nasi dagang pulak ni dia resepinya..Tapi saya tak buat la masak ikan tongkol tu...saya  buat rendang ayam je sbb nanti anak n mak tak makan ikan tongkol tu.....









NASI DAGANG

  • Untuk nasi dagang:
  • 1 kg beras nasi dagang-dibersihkan dan direndam selama 2 jam
  • 2 cawan santan cair *
  • 1 cawan pati santan *
  • 1 sudu teh halba
  • 7 biji bawang merah-dihiris
  • 2 cm halia-dihiris
  • 3 sudu teh gula
  • 1 sudu teh garam
  • *Santan mengikut jenis beras.Kalau perlu,tambahkan sikit santan mengikut kesesuaian.
  • Bahan untuk gulai ikan tongkol:
  • 3 cawan santan sederhana pekat
  • 2 keping asam gelugur
  • 1/2 ikan tongkol-dibersihkan dan dipotong ikut suka
  • 1 biji cili hijau
  • garam secukup rasa
  • 10 biji bawang merah *
  • 2 cm kunyit hidup *
  • 4 cm lengkuas *
  • 6 tangkai cili kering *
  • Bahan bertanda * dikisar halus
Cara-cara
  1. Untuk nasi-Panaskan air dlm periuk kukus hingga mendidih.Masukkan beras dan kukus selama setengah jam.
  2. Angkat nasi,masukkan 2 cawan santan cair dan gaul hingga sebati.Kukus semula selama setengah jam lagi.
  3. Angkat nasi sekali lagi dan masukkan pati santan,halba,bawang,halia,garam dan gula.Gaul sebati.
  4. Kukus semula selama 20 minit atau hingga nasi masak.
  5. Untuk lauknya-Panaskan santan dlm periuk.Setelah mendidih,masukkan bahan kisar.Biar mendidih sekali lagi.
  6. Masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
  7. Akhir sekali masukkan ikan tongkol dan cili hijau.Biar hingga ikan betul2 masak.
  8. Angkat dan hidangkan bersama nasi dagang.
Ok la ye...selamat mencuba ye resepi nasi dagang ni...resepi ni pun saya share dari seorang kawan (PASTINYA ORANG TERENGGANU.. )
Selamat berpuasa ramadhan untuk semua semoga kita diberkati ALLAH dan segala amalan kita diterima oleh NYA...Amin...!!!!

No comments:

Post a Comment