Bubur Sum Sum:
1 1/2 cawan tepung beras
1 sb tepung jagung
4 1/2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1/2 sk garam
Air Gula
1~2 cawan gula
1 cawan air
Daun pandan
Cara :
1) Campurkan kesemua bahan untuk bubur. Tapis dan masukkan ke dalam periuk. Seeloknya periuk non-stik.
2) Kacau adunan di atas api yang kecil sehingga likat.
Tips : Untuk pastikan bubur masak. Ambil semangkuk air. Ambil sedikit bubur yg dah likat, bulatkan then masukkan dalam air. If terapung, maksudnya dah masak ler tu.
3) Tuangkan bubur di dalam bekas yang dah disapukan sedikit minyak. Biarkan sejuk.
Air Gula
1) Goreng gula sehingga warna keperangan. Macam buat gula hangus.
2) Masukkan air dan daun pandan. Tapis & sejukkan.
1 1/2 cawan tepung beras
1 sb tepung jagung
4 1/2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1/2 sk garam
Air Gula
1~2 cawan gula
1 cawan air
Daun pandan
Cara :
1) Campurkan kesemua bahan untuk bubur. Tapis dan masukkan ke dalam periuk. Seeloknya periuk non-stik.
2) Kacau adunan di atas api yang kecil sehingga likat.
Tips : Untuk pastikan bubur masak. Ambil semangkuk air. Ambil sedikit bubur yg dah likat, bulatkan then masukkan dalam air. If terapung, maksudnya dah masak ler tu.
3) Tuangkan bubur di dalam bekas yang dah disapukan sedikit minyak. Biarkan sejuk.
Air Gula
1) Goreng gula sehingga warna keperangan. Macam buat gula hangus.
2) Masukkan air dan daun pandan. Tapis & sejukkan.
No comments:
Post a Comment